ACT4life: Flexibel Omgaan met Levensobstakels
Het leven is voortdurend in beweging, en de mooie momenten zijn vaak gemakkelijker te dragen dan de lastige of zware momenten. Hoe je met deze veranderingen omgaat, verschilt per persoon en per situatie. ACT4life ondersteunt in het ontwikkelen van een flexibele houding ten opzichte van de obstakels die ze tegenkomen in hun leven.
ACT4life richt zich op twee belangrijke aspecten: het accepteren van vervelende gedachten en gevoelens zonder ertegen te vechten, en het actief sturen van je eigen leven. Kinderen en jongeren leren ontdekken wat voor hen belangrijk is en hoe zij hun leven kunnen vormgeven, in plaats van zich te laten leiden door negatieve gedachten of het vermijden van situaties die als uitdagend worden ervaren. Ze leren omgaan met vervelende ervaringen, zoals negatieve gedachten en gevoelens die hen uit balans brengen. Terwijl sommige kinderen zich terugtrekken, reageren anderen met boosheid en opstandigheid. Onze benadering helpt kinderen en jongeren om gedachten en gevoelens te erkennen en ermee om te gaan.
Door middel van het ACT4life-model ontwikkelen zij persoonlijke veerkracht. Het ACT4life-model maakt gebruik van symbolische figuren die kinderen en jongeren door verschillende situaties begeleiden, zodat ze inzicht krijgen in waarom bepaald gedrag niet effectief is en wat nodig is om vooruitgang te boeken. Het doel is om vaardigheden aan te leren en te versterken, waarbij de omgeving wordt betrokken om een gezamenlijke taal te spreken. Deze methode biedt niet alleen specifieke therapie, maar is vooral een veelzijdige benadering die kinderen en jongeren helpt bij het vormgeven van hun leven en het ontwikkelen van een gewenste levenshouding.
Het is een aanpak die breed inzetbaar is in verschillende levensgebieden en die jongeren ondersteunt op weg naar volwassenheid.
Tijdens de training werken jongeren aan verschillende vaardigheden, zoals het innemen van een ander perspectief, omgaan met tegenslagen, het verdragen van moeilijke gevoelens en gedachten, en het herkennen van wat werkelijk belangrijk voor hen is. Een belangrijk onderdeel van de training is zelfcompassie: het idee dat je waardevol bent, ongeacht wat je denkt, voelt of doet.
De training biedt handvatten om gedragspatronen te doorbreken en persoonlijke voortgang te meten.